kanal tedavisi

Bazı durumlarda, kaybedilmek üzere olan bir dişi, kanal tedavisi kurtarabilir. Komplike kanal tedavilerini bir endodontistin gerçekleştirmesi daha uygundur.

Diş Kanalı Nedir?

“Mine” ve “dentin” adı verilen diş dokularının altında dişin canlı kısmını oluşturan pulpa dokusu vardır. Yumuşak bir bağ dokusu olan pulpa, halk arasında “dişin siniri” olarak bilinir. Diş kanalları, pulpa odasından baslayıp kök ucuna kadar devam eden çok küçük ve ince tünelciklerdir.

Neden Kanal Tedavisine İhtiyaç Duyulur?

Büyük bir çürük ya da travma gibi sebeplerle dişte oluşan kırıklar, bakterilerin diş pulpasına kadar ulaşmasına neden olabilir. Böyle bir durumda, diş ölebilir veya iltihaplanabilir. Çiğneme sırasında, baskı, aşırı sıcak – soğuk hassasiyeti ve ağrı duyulabilir.

Herhangi bir etkene bağlı olmadan da ağrı duyulabildiği gibi vücut ağrı kesicilere cevap vermez. Dişin kendi kendini iyileştiremediği bu gibi durumlarda, doktorunuzun bilgisi olmadan alacağınız ilaçlar, ağrınızı sadece geçici bir süre için erteleyebilirler.

Sorun büyüdüğünde, enfeksiyon alt dokulara geçerek yüzünüzde şişmeye sebep olabilir ve tedavisi daha güç bir hale gelebilir. Hatta kimi vakalarda diş çekilmek zorunda kalabilir. Bu gibi durumlarda dişin pulpasının temizlenerek ağrıya sebep olan sinirlerin ortadan kaldırılması gerekir.

Çekim daha ucuz bir yöntem olmasına rağmen, sağlam bir dişin kaybı, doldurulması zor bir boşluk yaratır. Bu boşluk, köprü protez ya da implant gibi daha masraflı ve zor bir tedavi gerektirebilir. Bu nedenle dişinizi kaybetmemeniz her zaman avantajınıza olacaktır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş hekimi ya da endodontist (kanal tedavisi uzmanı) tarafından yapılan kanal tedavisi, iki – üç seans sürer. Önce tedavi edilecek bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Böylece ağrı duymamanız sağlanır. Ardından, dişte çürük varsa temizlenir ve sinirlerin olduğu bölgeye ulaşmak için dişe kavite açılır. Sinirlerin de temizlenmesinin ardından, kök kanalınız şekillendirilir ve gerekirse içine bakterilere karşı dezenfektanlar konur. Daha sonra, diş kavitenize geçici dolgu yerleştirilir. Bir sonraki seansta ya da bazen aynı gün temizlenip şekillendirilen diş kanalınız, guta-perka ve kanal patıyla doldurulur.

Kanal tedavisinden sonra doğal dokulardaki enflamasyon birkaç gün sürebilir, bu süre içinde doktorunuzun tavsiyesi ile ağrı kesici kullanmanız gerekebilir. Düzenli olarak dişlerinizi fırçalamanız, diş ipi kullanmanız ve çekilen filmleriniz ile düzenli olarak kontrole gitmeniz önerilir.

Kanal Tedavisi Yapılan Dişim Kurtulmuş Olur mu?

Hayır, kök kanalları doldurulan dişinizin üstüne, eğer fazla madde kaybı yoksa normal dolgu, madde kaybı fazlaysa diş duvarlarınızı destekleyerek ilerde kırılmasını engelleyecek porselen dolgu (inley) yapılması gerekir. Eğer hiç diş duvarınız kalmamışsa, dişinizi aynı şekilde kullanmaya devam edebilmeniz için, kök kanalınızdan destek alan bir post yapılıp üzerine kuron kaplama uygulanır.

Kanal Tedavisinin Riskleri Nelerdir?

Kurallarına göre yapılan bir kanal tedavisinin başarı oranı %90 – %95′in üzerindedir. Kanal aletinin temizlik esnasında kök içinde kırılması veya kök kanallarının tam olarak temizlenememesi (kök tıkanması vb.) gibi nadiren karşılaşılan durumlarda, tekrar kanal tedavisi denenir. Başarılı olunmazsa kök rezeksiyonu ile diş kurtarılmaya çalışılır.

Kaynak:
*Esthetic Rehabilitation in Fixed Prosthodontics and Analysis: A Systematic Approach to Prosthetic Treatment
*Author(s) / Editor(s): Fradeani, Mauro
*Diagnosis and Treatment in Dentistry
*Author(s) / Editor(s): Edited by Laney, William R., Salinas, Thomas J., Carr, Alan B., Koka, Sreenivas, Eckert, Steven E.

Sosyal Medya'da Paylaşın!

Bize Ulaşın

Bilgi ve randevu için bize ulaşabilirsiniz

+90 212 231 79 79

+90 544 353 6646

+90 538 594 3888

Hayalinizdeki gülümseme artık imkansız değil

Sağlıklı ve Estetik Dişlerinizle Yeniden Gülümseyin

Plusdent Diş Estetiği Kliniği olarak kişisel istekleriniz ve ihtiyaçlarınıza uygun olarak tedavinizi planlıyoruz. Tüm diş tedavilerinde, gelişmiş teknolojilerle birlikte,  profesyonel  çözümler sunuyoruz.

Tedaviler
Diş Hekimleri
Blog
Randevu Alın